Voor makers en sprekers

Coaching en regie van makers en sprekers

Je kunt als performer van een verhaal, en als publiek, absoluut spreken van het heilzame effect van een personal story op het podium. Dan moet er wel iets staan dat voldoet aan het ambacht van vertel- en theaterkunst. Want loutering gaat aan het heilzame vooraf.

Wat mij aantrekt in personal story op het podium is de verdichting van iemands persoonlijke werkelijkheid waardoor die opnieuw voor mij toegankelijk wordt. Een goede story is niet alleen verhalend, theatraal en onderhoudend, en maakt je bewust van iemands thematiek, maar is ook een sleutel naar compassie. Met de menselijke maat word ik meegenomen in de ervaringen van de performer, die de noodzaak voelt mij iets van diens wereld te laten beleven. Dit met een paar spots, een enkel attribuut en in een sober decor. Ik ben dol op grote regisseurs als Ivo van Hove en Johan Simons. Dan fascineert mij dat magistrale. Tijdens een personal story beklijft bij mij eerder het verhaal en dat ik er iets mee moet

Zonder mijn eerste liefde, het theater, tekort te willen doen is er bij personal storytelling minder afstand tussen verteller en publiek. Voor de performer begint is lichtvoetig een band gesmeed en wederzijds een enkel woord of kwinkslag uitgewisseld. Die band wordt tijdens de vertelling bestendigd; in de nababbel is de performer benaderbaar. En omdat het een vertelling is is het toegankelijk, maar ook nog persoonlijk doorleefd en dus moedig. Wat de performer beweegt een eigen verhaal zo ongecompliceerd mogelijk te brengen is balanceren op de betekenis ervan. Je ziet de verteller als mensenkind van heel nabij. Dat ontroert me telkens weer. 

Als regisseur help ik MAKERS personal storytelling balanceren tussen groots en intiem, tussen boven je verhaal staan en er onderdeel van zijn en hun taal te laten klinken zoals het bedoeld is. Ik omarm de soberheid van de performer die uitstraling optimaal inzet om spelend te vertellen. Ik hou van de mix van theater en vertelkunst en het authentiek kwetsbare door de vierde wand meer dan los te laten. Je kunt als performer en als publiek absoluut spreken van het heilzame effect van een personal story op het podium. Dan moet er wel een performing staan die voldoet aan het ambacht van vertel- en theaterkunst. Wat mij betreft gaat loutering aan het heilzame vooraf. 

Ook SPREKERS nodig ik graag uit om met behulp van personal storytelling hun presentatie en betoog te personaliseren, de noodzaak op een andere manier voor het voetlicht te brengen of zichzelf op het sprekerspodium gewoon even een andere boost te geven. Ik sta voor (semi)professionele makers als coach of regisseur van je performance voor elk thema open; in een samenwerking gaat het tenslotte om de werkwijze, klik en chemie. 

post@dramaplaats.nl

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: