Makers en Sprekers

Coaching en regie van makers en sprekers

Je kunt als performer van een persoonlijk verhaal spreken van een heilzaam effect. Dan moet er wel iets staan dat voldoet aan het ambacht van vertel- en theaterkunst. Dramaplaats gaat uit van personal storytelling als podiumgenre. Want loutering gaat aan het heilzame vooraf. 

Wat mij aantrekt in personal storytelling op het podium is de verdichting van iemands werkelijkheid, waardoor die opnieuw voor mij toegankelijk wordt. Een goede story is niet alleen verhalend, theatraal en onderhoudend, maar ook een sleutel naar compassie. Met de menselijke maat word ik meegenomen in de ervaringen van de performer, die de noodzaak voelt mij iets van diens wereld te laten beleven. Dit met een paar spots, een enkel attribuut en in een sober decor. Ik ben dol op grote regisseurs als Ivo van Hove en Johan Simons. Dan fascineert mij dat magistrale. Tijdens een personal story beklijft bij mij iemands verhaal op een intiem niveau.

Zonder mijn eerste liefde, het theater, tekort te willen doen, vind ik de afwezigheid van afstand tussen verteller en publiek bij een story-event prettig. Voor de performer begint is een enkel woord of kwinkslag uitgewisseld. De lichtvoetig gesmede band wordt tijdens de vertelling bestendigd en in de nababbel is de performer benaderbaar. Omdat het een vertelling is, is het toegankelijk, maar ook persoonlijk doorleefd en dus altijd moedig. Wat de performer beweegt een eigen verhaal zo ongecompliceerd mogelijk te brengen, is een balanceer-act. Je ziet de verteller als mensenkind van heel nabij. Dat ontroert me. 

Als regisseur laat ik MAKERS die aan een persoonlijk verhaal willen werken balanceren tussen groots en intiem, en boven je verhaal staan terwijl je er onderdeel van bent. We laten het klinken zoals het bedoeld is en omarmen de soberheid van de performer. We laten de vierde wand meer dan open.

Natuurlijk kan je spreken van het heilzame effect van een personal story. Wat Dramaplaats betreft komt er echter iets te staan dat voldoet aan vertel- en theaterkunst. Personal storytelling is een podiumgenre. Loutering gaat aan het heilzame vooraf. 

Ook SPREKERS nodig ik uit om met personal storytelling hun betoog te personaliseren. Misschien voel je de noodzaak op een andere manier voor het voetlicht te gaan staan of je sprekerspodium vanuit een frisse boost te betreden. Ik sta voor (semi)professionele sprekers als coach of regisseur voor elk thema open; in een samenwerking gaat het tenslotte om de werkwijze, klik en chemie. 

post@dramaplaats.nl

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: