Nieuws en Events

Story Café | 26 april – Warm oranje en bitterzoet

Ook dit keer komt het Story Café met een programma vol korte, authentieke verhalen, live muziek en een talk.

Onlangs bracht Cassandra Onck, die zingt, schrijft en onderzoekt, de single ‘Morgen weer opnieuw’ uit. Voor onze bezoekers brengt ze een gelegenheidsset met songs en mini-stories. In ‘Gezelligheidseter’ neemt liefhebbend storyteller Max Vroom ons mee naar een plek in zijn leven waar hij niet wil zijn. Jeugdtheatermaker Vincent Meijburgh, nieuwe near-to-Nijmegen burger uit Cape Town, zoekt zichzelf in een Afrikaans verhaal. Storyteller/host Marjon Kamp kondigt de Engelstalige Story Lounge van 1 juni aan, en host/storyteller Nora van Dam neemt iedereen mee naar haar eerste optocht op een Koninginnedag in de zestiger jaren. Vlak voor Koningsnacht rest het publiek bitterzoet gemijmer: was dit alvast een warm oranje avond?!

Het Story Café is een hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen. Liefhebbende en professionele performers kunnen zich kenbaar maken, ook vanuit een ander genre, mits authentiek en persoonlijk. Janneke Bos maakt van de avond een collage-impressie. (foto: Peter van Esch)

Story Lounge | 23 februari | Thiemeloods

Met Bipin, Xina Mercken, Marjon Kamp en Nora van Dam.

In 2023 was er veel belangstelling voor het Nijmeegs Storytell-Café. Ook Marjon Kamp wist de weg naar het Café met authentieke vertel-fragmenten, talks en andere podium-items rondom personal stories te vinden. Ze vertelt zelf en hielp mee in Groningen bij The Grand Pillow Society, georganiseerd door Xina Mercken.

STORY LOUNGE
In Nijmegen trapt Marjon op 23 februari met het Groningse format af: “Come and join the Story Lounge. Bring a pillow, kick off your shoes, enjoy the cozy vibes of live music and several short stories. For those who want to try their hand at telling stories themselves, there is an open hat round in the end. Will we see you there?

A NEW BEGINNING
Story Lounge is in de basis engelstalig en er is een thema. Op 23 februari is dat ‘A new beginning’.

Het Nijmeegs Storytell-Café komt ook terug dit jaar. De naam is veranderd in Story Café.

Data tot de zomer: 23 feb Story Lounge, 12 apr Story Café, 1 jun Story Lounge. Andere data volgen. De events vinden in de Thiemeloods plaats vanaf 20u. 

Nijmeegs Storytell-Café | 24 november | Thiemeloods

Met onder andere Godelieve Meijers, Max Vroom en Peter Rambags

“Ik ken jouw rouw niet,” vertrouw ik Godelieve Meijers toe. “Ik denk van wel,” antwoordt ze glimlachend: “Voor de voorstelling ROUWRAVE putten Simone Peters en ik uit het verliezen van onze ouders, maar rouw is onderdeel van het leven. Je rouwt ook na het verbreken van een relatie, wanneer je verhuist of … “ Ineens denk ik terug aan mijn operatie een poos geleden en de borst die ik verloor.

Met Godelieve ga ik in gesprek over haar voorstelling. Ze maakt die met haar collectief DELEEF en het staat allemaal in de beginsteigers. De link met personal storytelling schuilt in de bijzondere manier van vooronderzoek die Godelieve hanteert. Hoe werkt zij iets persoonlijks uit tot iets waarin iedereen zich herkennen kan?

Ook Max Vroom komt vertellen, maar dan over zijn ontregelde leven. En Peter Rambags maakt ons deelgenoot van zijn gesukkel.

Met fragmenten uit story-performings, talks en live muziek brengt het Nijmeegs Storytell-Café zowel amateurs als professionals in kaart rondom personal storytelling. Janneke Bos (Rebecca Design) is beeldend side kick van host en organisator Nora van Dam.

Op de foto: de troupe Spelmag’Rzijn van Eliez Sprenkels, Chiem van Straaten, Lucia Engel, Ron Vervuurt, Mohanad Ataya, Janneke Bos en Nora van Dam (Café 28 juni). Foto: Peter van Esch.

DE OPTOCHT
Voorstudie op een vertelling over offers
Een van de vier gefilmde voorstudies van mijn actuele vertelthema: offers tussen ouders en kinderen. Ik dook in mijn verleden en kwam tussen de zwarte kousen terecht. 

Obras, art residencies, Evoramonte, Portugal, JULI 2022.

‘LEVENSVREUGDE’ en ‘ONTBIND ME!’
– een monoloog en een vertelling op Tweede Paasdag 18 APRIL 2022


In het vieren van Pasen zit een spagaat: met de overwinning op de dood vier je een nieuw begin. Het fenomeen wordt in alle religies gevierd. In nog oudere tijden was er na een barre winter het lentefeest.

Ik ga mijn ervaring met wederopstanding in een persoonlijk verhaal performen. Centraal staat wat het kost om goed te leven en wie de prijs betaalt, waarbij ik hoop dat mijn toehoorders opgelucht huiswaarts keren en ik het ook allemaal overleef; al was het maar omdat het verhaal ‘Ontbind me!’ (werktitel) nog niet af is.

Vooraf breng ik de monoloog ‘Levensvreugde’, een tekstfragment uit het gelijknamige verhaal van Albert Camus, waarin een danseres in een oververhitte kroeg aan de Méditerrannée tegen wil en dank de mannen het hoofd op hol brengt.

Wanneer: 18 april om 15 uur (matinee)
Duur monoloog/ vertelling: 30 minuten; duur intro storytelling: 30 minuten maximaal
Waar: Molenveldlaan 28 (Krayenhoffkazerne, atelier Peter Bremer)
Entree: €7.50 inclusief koffie of thee en 1 extra consumptie
Reservering en info: via post@dramaplaats.nl (reserveren verplicht)

 

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: