Story Café | Editie 4 april – Macht & kracht

Story Café is een event voor korte authentieke stories op het snijvlak van storytelling en theater of storytelling en muziek. Zowel professionals als liefhebbers kunnen zich kenbaar maken, of iets uitproberen, door (een deel van) hun programma te spelen. Dit met een verhaal dat ertoe doet: de verhalen tonen persoonlijke betrokkenheid bij sociaal-culturele thema’s. De performers komen uit Nijmegen en omgeving of spelen binnenkort in de regio of dromen ervan in Nijmegen te spelen. Naast stories zijn vaste onderdelen: live muziek, een talk en een collage impressie van de avond.
PROGRAMMA 4 APRIL | Macht & kracht
Dit keer is de verbindende factor Macht & kracht. Van David tegen de reus Goliath (Jaser), het krachtveld van goed en kwaad (Fien), de onbekende macht nadat je een geografische grens overschrijdt (Ingrid) en de kracht van stand up comedy (Farbod).
Jaser Husseini (1989) geeft vanuit zijn vak geschiedenis burgerschapslessen aan studenten van het ROC. Slachtoffer van een mislukte rechtsstaat vindt hij het belangrijk om studenten goed te informeren over wat een rechtsstaat is. Hij doet dat door zich eerst in te leven in de wereld van zijn studenten. Zo ervaart hij dat zij hun nieuws niet uit het journaal halen, maar van TikTok. Regelmatig roept Jaser politici op om het gesprek aan te gaan met jongeren, zodat politici en jonge burgers elkaar beter gaan begrijpen.
Personal story | Tijdens dit Café zal hij over zijn vlucht uit Afghanistan vertellen, de uitdagingen die hij overwonnen heeft en hoe deze ervaringen hem hebben gevormd als mens en als docent. Hij zal ook ingaan op de manier waarop hij deze verhalen gebruikt om zijn leerlingen te inspireren en hun horizon te verbreden.
Fien de Smet (1997) is schrijver van toneel en poëzie. Ze gooit graag haar persoonlijke pijn te grabbel ter vermaak van het publiek. Haar werk gaat vaak over (on)macht. Met ritmische, eerlijke en ongepolijste teksten zoekt Fien in haar fictie naar de waarheid. (Bron: aankondiging het Nationale Toneel)
Bakermatje, theaterlezing | ‘Langs de oevers van de Nijl overdenkt een ongewenst zwangere westerse vrouw de offers die ze moet gaan brengen. Wanhopig zoekt ze in iedereen een moederfiguur. De verwekker laat het afweten.’ Nadat Fien een fragment uit haar debuuttekst Bakermatje leest, gaat het Café met haar kort in gesprek over macht en onmacht en meer. De voorstelling Bakermatje is gemaakt onder de vleugels van De Warme Winkel. De vrouw daarin wordt door Luca Bötzel gespeeld.
Ingrid Oostendorp (1963) studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in ‘s-Hertogenbosch en volgde een opleiding schilderkunst aan het Surikow Moskou in Rusland. Daarna woondeze in Kazachstan. In 2000 begon ze te werken aan The circus of life dat zich (nog steeds) ontwikkelt tot een serie schilderijen en animatiefilms. Sinds 2016 is ze Managing Director van Kunstmagazijn BV.
Van Sachalyn tot Nijmegen: VONKEL & The Circus of Life | Een van Ingrids projecten was ‘Mechtadel Mechtadel, je ziet het niet, maar ze voelt het wel’, een beeldverhaal (bij KNUST PRESS in 2019 verschenen) dat zich in Rusland afspeelt. Van daar af zoomen we uit naar een verhaal uit de 19e eeuw: een moeder en dochter verlaten de vertrouwde omgeving, maar na het overschrijden van de grens ervaren ze dat de spelregels hen vreemd zijn en ongelijkheid scheppen. Deze ervaring is Ingrid niet onbekend. Ze ontmoette twee andere vrouwen die op het grote Siberische vlak vergelijkbare ervaringen hadden. Als drietal stellen zij hun afzonderlijke belevenis in een expositie op (Kunstmagazijn, Brakkenstein). Dat is vervolgens de spin-off voor het VONKEL project, waarin het van april tm september verhalen regent in de vorm van stories, muziek, beeldend en meer. Een weerslag van The Circus of Life dat Ingrid als uitgangspunt neemt voor haar eigen leven.
Cabaretier, presentator en workshopdocent Farbod Moghaddam (1988) basis is stand-up comedy. Sinds 2008 reist hij “… stad en land af om in de kroegste kroegen te staan tot aan de grootste schouwburgen en alles daartussen in. Als gevolg hiervan won hij de juryprijs van Leids Cabaret Festival 2018 … . “
Stand-up? | Farbods bijdrage is zo heet van de naald dat wij onze vingers er nog even niet aan willen branden. Voor de thrill seekers onder ons is dat alleen al de beste reden om 4 april te komen.

Story Café is een terugkerend event voor korte authentieke stories op het snijvlak van storytelling en theater of storytelling en muziek. Zowel professionals als liefhebbers kunnen zich kenbaar maken, of iets uitproberen, door (een deel van) hun programma te spelen. Dit met een verhaal dat ertoe doet: de verhalen tonen persoonlijke betrokkenheid bij sociaal-culturele thema’s. De performers komen uit Nijmegen en omgeving of spelen binnenkort in de regio. Naast stories zijn vaste onderdelen: live muziek, een talk en een collage impressie van de avond.
Vanaf 28 februari vindt Story Café in De Lindenberg plaats en is in samenwerking met Meneer Otis.
PROGRAMMA 28 FEBRUARI
Dat zijn wij zelf | Heidi Koren
“Toen je zo plotseling dood neer was gevallen, kon ik alleen maar schrijven. Schrijven om niet stil te hoeven staan. Schrijven om te kunnen begrijpen. Ondertussen doorzocht ik je huis, trok ik je kleren uit je kast en ging in je bed liggen. Wat was er gebeurd? Wanneer was je begonnen met doodgaan?
Als ik het antwoord op die vraag zou vinden, zou ik het tijd kunnen keren. Ik zou terug gaan en het anders laten lopen. Ik zou je ook op je donder geven want ik had zó genoeg van al dat gedoe tussen jou en mij.
Het antwoord vond ik in een kistje. Een kistje dat je helemaal achter in je kast had verstopt. Het zat vol met documenten, foto’s en een tienpagina tellend verslag over de vier jaar die jouw vader door had gebracht Kamp Sachsenhausen. Hoe kon ik dat hebben gemist?”
In februari verschijnt de memoir ‘Dat zijn wij zelf’. Na de plotselinge dood van haar moeder richt schrijver Heidi Koren zich rechtstreeks tot haar. Op elegante wijze schrijft ze over haar verdriet en brengt ze de verontwaardiging en soms ook woede onder woorden die haar moeder bij haar opriep. Vanavond neemt Heidi ons mee in het vinden van de woorden en het verhaal van de relatie tussen moeder en dochter, familie, rouw, en over hoe een oorlogstrauma tot de dag van vandaag een gezin kan verdelen.
Website Heidi Koren
Market Garden | Gerco Hiddink (Studio Hartebeest) & Teun van Laake
De Waalpaintings, die samen een Nijmeegs muurmuseum vormen, maken onzichtbare stadsgeschiedenis weer zichtbaar. In de schildering van Studio Hartebeest op de Lindenberg staat Operatie Market Garden en de impact daarvan op Nijmegen en de Nijmegenaren centraal. Op basis van dagboekfragmenten, getuigenissen en foto’s is een groot aantal scenes van de strijd tot leven gebracht.
Gerco werkt samen met o.a. Teun aan een AR-versie van de muurschildering, waarbij een aantal dagboekfragmenten uit die tijd door middel van AR, animatie en geluid tot leven worden gebracht. Vanavond geven zij een inkijkje in dat tot leven brengen van deze verhalen.
Website Studio Hartebeest | Teun van Laake
Niemandsland | Yildiz Gies
Donkere en betoverende vertellingen en melodieën op het snijvlak van theater en muziek.
‘Wat ligt er op de grens tussen waken en slapen, tussen dagen nacht, realiteit en fantasie? In het moment van gewichtloosheid waarin je even vergeet waar je vandaan komt en er in de verte niets te zien is. Je was onderweg maar weet niet meer waarnaartoe, was op zoek en bent vergeten naar wat. Het is hier prachtig. Verwachting bleek misleidend, de teleurstelling heeft je hier gebracht.’
Yildiz Gies werkte het afgelopen jaar in de Basis aan Niemandsland: een persoonlijke en intrigerende verzameling muziek, poëzie en vertellingen die in april 2025 verschijnt als LP met tekstbundel en als muziektheatervoorstelling. Het verhaal begint op een nacht in de gitzwarte schaduw van het kerkje van Persingen, waar Yildiz een oude bekende treft die haar verwelkomt in zijn universum en haar confronteert met de misleiding van haar eigen verwachtingen.
Vanavond neemt Yildiz je mee in een gedeelte van Niemandsland, een voorproefje op wat er in april te wachten staat.
Website Yildiz Gies
Please Love Me | Wouter van de Waterbeemd
PLEASE LOVE ME is een korte voorstelling, geschreven en gespeeld door de Nijmeegse cabaretier Wouter van de Waterbeemd. In PLEASE LOVE ME komen cabaret, storytelling en theater samen tot een inhoudelijke, humoristische voorstelling.
‘Door met zelfspot en luchtigheid mijn observaties te delen hoop ik mensen een nieuw inzicht te geven in mannelijk alfa gedrag. Wat is hier de oorsprong van en waarom houden we het in stand, ook als het helemaal niet handig is?’
Wouter is graag een intelligente en feministische man, maar Alpha mannengedrag steekt soms de kop op. Hij vertelt hier in zijn sketches op een luchtige en humoristische wijze over. Vol zelfspot neemt hij je mee in zijn treurige liefdesleven. Zijn stijl kenmerkt zich door grappige anekdotes doordrenkt met vlijmscherpe maatschappelijke beschouwingen en persoonlijk engagement.
Website Wouter van de Waterbeemd
Meedoen?
Per event streven we naar vier tot vijf deelnemers. Spreekt het Story Café je als performer aan en komt er iets uit jouw koker dat je onder de aandacht wilt brengen? Mail naar post@dramaplaats.nl. Er is een ook een Story Café op 4 april, meer data voor 2025 volgen.
Volg Story Café op instagram via @storytellingnijmegen of volg alle activiteiten van Dramaplaats | Personal stories op het podium via @dramaplaats.bsky.social.
Idee, organisatie en presentatie: Nora van Dam | Dramaplaats
Co-hosting: Marjon Kamp
Beeldend side-kick: Janneke Bos
Fotografie: Peter van Esch
I.s.m. Meneer Otis
Voorstelling ‘De Optocht’ | 31 januari, 20.15u – parental story
spel & tekst: Nora van Dam
regie: Godelieve Meijers
i.s.m. Meneer Otis
locatie: Lindenberg Cultuurhuis
foto: Peter van Esch
“Ga leven!” zegt de chirurg. Het is alsof ze een feestmuts op Nora’s verbouwereerde hoofd zet. Haar linkerborst is geamputeerd en eindelijk is ze met de hele medische rimram klaar. Alleen, wanneer ze voor de laatste keer de spreekkamer verlaat, is Nora helemaal niet aan feesten toe. Evenmin had ze verwacht dat ze, zo zonder borst, haar hart ineens zo dichtbij zou voelen. Heeft ze dan nooit naar haar hart geluisterd? Of Nora’s ouders niet? Die liepen tenslotte zelf met hun dromen en verlangens flink op hun tenen. “Gek,” verzucht Nora, “Paps hart eindigde vroeg en wrokkig, maar dat van mam bonst nerveus tot op de dag van vandaag. Een kort en een lang leven, en toch lijken ze allebei niet af.” Maar wanneer is iets af? Zelf is Nora nog steeds niet klaar met die optocht op Koninginnedag in 1968. Ze liep toen, net als haar ouders, op haar tenen. Maar ja, wat had ze dan verwacht?
In De Optocht vraagt theatermaker en storyteller Nora van Dam zich na haar borstamputatie af wie haar leven verprutst heeft: zijzelf of haar ouders? Maar ook wie het weer op de rit heeft gezet: haar ouders of zijzelf? Een tocht langs monotone rijtjeshuizen, donkergroene polders en andere geeuwend saaie plekken volgt, waarin haar familie een rol speelt, terwijl Koninginnedag 1968 zich er doorheen slingert.
De Optocht gaat over de spagaat tussen vrees en verlangen, het vieren van het nutteloze en over wat je erft van je familie. Het is een bitterzoete ode aan haar ouders en een levenslange zoektocht naar mildheid en levenslust.
Maak het maar helemaal af!
Story Café | Editie 18 december om 20u – Gloeiende verhalen
Het Story Café is een hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen. Zowel liefhebbers als professionals kunnen zich kenbaar maken, iets uitproberen of vanuit een ander genre performen, mits authentiek en persoonlijk van kleur. Naast stories is er live muziek en een talk.Laat vlak voor de kortste dagen van het jaar je hart te verwarmen op de Groenewoudseweg 322 in het Café van De Basis. Lees hieronder meer over onze gasten.
Overtuigingen van toen; verhalen van nu | Cassandra Onck
Voor het TOEN Festival duikt Cassandra in de Nijmeegse geschiedenis. Tijdens het Story Café neemt ze je mee in haar maakproces en deelt ze voor het eerste nieuwe muziek, teksten en verhalen geïnspireerd op lokale verhalen en het thema Schijn Bedriegt. Tussen de muren van het Gebroeders van Lymborch huis en de stadsarchieven onderzoekt Cassandra de overtuigingen van toen. De jaren waarin we nog geloofden dat de aarde het middelpunt was van ons zonnestelsel, of dat de oogsten echt zouden verbeteren als we heksen verbrandden. Hoe kan het dat onze overtuigingen veranderen met de tijd? Wat zegt dat over de verhalen van nu?
Is Cassandra Onck A, Wetenschapper, B: Zangeres of C: Schrijver? Als het aan Cassandra Onck ligt is het antwoord altijd D: al het bovenstaande. Dit nieuwsgierigste meisje uit de klas ontdekte al vroeg dat je de belangrijkste dingen in het leven leert door ze te doen. Nu zingt ze over de vragen die we op school niet stellen en belichaamt de verbinding tussen kunst en wetenschap. Haar scherpe Nederlandstalige teksten een liefdevol wapen tegen vastgeroeste kaders.
De betekenis van het niet kennen van je zwarte achtergrond | Shelly Roso
Schrijver van jeugdboeken Shelly Roso vertelt over het niet kennen van haar zwarte achtergrond en wat dat voor haar betekent. Ze begint met een klein ritueel, met muziek op de achtergrond en verweeft fragmenten die ook in haar nieuwe boek staan met ons slavernijverleden en met het heden.
Shelly is naast schrijver van jeugdboeken (C) ook een inspirerende en bevlogen ondersteuner op het gebied van schrijf- en leesbevordering. Ze heeft zich gespecialiseerd in Creatief schrijven in het primair onderwijs en in Leesbevordering. Vanuit haar achtergrond als kind met een taalachterstand heeft ze zich vanaf 2014 ontwikkeld tot schrijver en is vanaf 2017 een terugkerend gastdocent bij onder andere IMC Weekendscholen, IMC Basis/ToekomstExpeditie.
Underground Theatre goes woningnood | Beau Kremers
Beau Kremers (programmamaker, creatief producent en theatermaker) brengt samen met de troupe van het Underground Theatre ’Woningnood’. Dit jaar speelde UT Uitzicht op Keizer Karel, waarin ze met humor en pit de schrijnende huizencrisis voor studenten en starters aankaarten. Het stuk volgt een jong Nijmeegs koppel, Jeroen en Vera, door vele house warmings heen als ze van woning naar woning worden geslingerd, geplaagd door bouwende studieschuld, een instabiele banenmarkt, en onredelijke huisbazen. Underground wil met het stuk het belang onderstrepen van een stabiel en fijn thuis, en een eerlijke tegemoetkoming van de gedupeerde pechgeneratie. Want hoe kan je groeien als je nergens kan wortelen?
Underground Theatre is een onafhankelijk theatergezelschap voor een nieuwe generatie jonge, ambitieuze artiesten. Underground Theatre ontspoort conventies, oordelen, normativiteit – en je wereld. Ze maken theater dat doet denken. In hun makerschap werken zij vanuit een academisch-onderzoekend perspectief, door hun gedeelde universitaire achtergrond en hun autodidact leren. Zo biedt het gezelschap een stem aan de jongeren die in Nijmegen wonen en geven ze terug aan de stad die hen in eerste instantie van een stem heeft voorzien.
Overlevingstips in stijl | Thijs Kersten
Wat gebeurt er als er een atoombom op het Keizer Karelplein valt? Thijs Kersten geeft je overlevingstips om het einde der tijden in stijl te overleven. Leer waar de ondergrondse tunnels liggen, wie de bunkers heeft gebouwd, achter welke sloten de flessen cognac en wijn staan, waarom dit alles geen algemene kennis is, en vooral wat er in het hoofd spookte van de professor die een buste van zijn eigen hoofd in de bunker zette. Met de doomscenario’s die vandaag steeds dichterbij liggen, kun je het niet veroorloven om dit verhaal te missen.
Thijs Kersten (2002) is podiumdichter, presentator, en wetenschapper in spé. Als dichter combineert hij ritmische en beeldende poëzie met wetenschappelijke inzichten. Hij presenteerde zijn werk onder meer bij Mensen Zeggen Dingen, Wintertuin, en de Koninklijke Bibliotheek. In 2023-2024 was hij campusdichter van de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem-Nijmegen.
In zijn onderzoek strijdt hij voor een nieuwe omgang met taal binnen de wetenschap. Zijn werk als historicus houdt zich bezig met de manier waarop het verleden ons heden blijft vormen. Dit onderzoek vormde de basis voor culturele programma’s bij de Maand van de Geschiedenis en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.
Story Lounge | September 21 at 8 pm – Travels & pilgrimage
Kick off your shoes and enjoy the cozy vibes while listening to short stories and live music. For those who want to try their hand at telling themselves, there is an open hat round in the end. This night’s theme is Travels & Pilgrimage where from four storytellers start. Will we see you at Sint Jacobskapel?
This evening’s storytellers
Roxana Gravilut walks through life, listening to and sharing stories. She dances with words, the very essence of the world and has been mesmerised by the impact storytelling has on her life — how it helps her connect with unseen parts of herself and with the people around her.
Intrigued by the power of stories, Jorn ten Brink has been trying to find immunity to infectious stories in a meta-position for most of his life. He’s working as a PhD-researcher on identity-tensions with a helicopter view on Nijmegen from the 20st floor of the Erasmus-tower. Unfortunately his attempts of revealing an ultimate truth behind all stories didn’t bring him far. Now he’s embracing them and starts telling them himself.
Marjon Kamp started with some acting and improv classes, but when she discovered storytelling she immediately fell in love with it. Now she’s spreading the word and her wings to bring English story nights to Nijmegen. She’ll be telling a story about dreams, adventure and finding yourself.
Geoffrey Haynes is an Amersfoort based high school theatre teacher, maker and performer. After his first solo performance ‘Welcome Home Kid’ (2023) he ventured into storytelling and started performing. He tells stories of his reconnection with his father, black American roots and his adventures as a teacher.
Live music by Jody Geerts
Jody started writing songs when she was about 18. Already while writing her first song, she loved the way her lyrics could tell a story. Telling a story remained a central theme in her songwriting. Songwriting helps her understand what is going on in her and other people’s minds and lives, and she likes to share that perspective in her songs.During a journey in south-east Asia she kept travelling with people with ukuleles, so after that journey, she decided to buy herself a ukulele as a reminder, a new travelling buddy and as a songwriting companion.
Photos: Roxana: Vinith Bhandari, Jorn ten Brink: Sylvain Dijkshoorn, Marjon: free of rights, Geoffrey: Kasper Veenstra
Story Café | 26 april – Warm oranje en bitterzoet
Ook dit keer komt het Story Café met een programma vol korte, authentieke verhalen, live muziek en een talk.
Onlangs bracht Cassandra Onck, die zingt, schrijft en onderzoekt, de single ‘Morgen weer opnieuw’ uit. Voor onze bezoekers brengt ze een gelegenheidsset met songs en mini-stories. In ‘Gezelligheidseter’ neemt liefhebbend storyteller Max Vroom ons mee naar een plek in zijn leven waar hij niet wil zijn. Jeugdtheatermaker Vincent Meijburgh, nieuwe near-to-Nijmegen burger uit Cape Town, zoekt zichzelf in een Afrikaans verhaal. Storyteller/host Marjon Kamp kondigt de Engelstalige Story Lounge van 1 juni aan, en host/storyteller Nora van Dam neemt iedereen mee naar haar eerste optocht op een Koninginnedag in de zestiger jaren. Vlak voor Koningsnacht rest het publiek bitterzoet gemijmer: was dit alvast een warm oranje avond?!
Het Story Café is een hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen. Liefhebbende en professionele performers kunnen zich kenbaar maken, ook vanuit een ander genre, mits authentiek en persoonlijk. Janneke Bos maakt van de avond een collage-impressie. (foto: Peter van Esch)
Story Lounge | 23 februari | Thiemeloods
Met Bipin, Xina Mercken, Marjon Kamp en Nora van Dam.
In 2023 was er veel belangstelling voor het Nijmeegs Storytell-Café. Ook Marjon Kamp wist de weg naar het Café met authentieke vertel-fragmenten, talks en andere podium-items rondom personal stories te vinden. Ze vertelt zelf en hielp mee in Groningen bij The Grand Pillow Society, georganiseerd door Xina Mercken.
STORY LOUNGE
In Nijmegen trapt Marjon op 23 februari met het Groningse format af: “Come and join the Story Lounge. Bring a pillow, kick off your shoes, enjoy the cozy vibes of live music and several short stories. For those who want to try their hand at telling stories themselves, there is an open hat round in the end. Will we see you there?
A NEW BEGINNING
Story Lounge is in de basis engelstalig en er is een thema. Op 23 februari is dat ‘A new beginning’.
Het Nijmeegs Storytell-Café komt ook terug dit jaar. De naam is veranderd in Story Café.
Data tot de zomer: 23 feb Story Lounge, 12 apr Story Café, 1 jun Story Lounge. Andere data volgen. De events vinden in de Thiemeloods plaats vanaf 20u.
Nijmeegs Storytell-Café | 24 november | Thiemeloods
Met onder andere Godelieve Meijers, Max Vroom en Peter Rambags
“Ik ken jouw rouw niet,” vertrouw ik Godelieve Meijers toe. “Ik denk van wel,” antwoordt ze glimlachend: “Voor de voorstelling ROUWRAVE putten Simone Peters en ik uit het verliezen van onze ouders, maar rouw is onderdeel van het leven. Je rouwt ook na het verbreken van een relatie, wanneer je verhuist of … “ Ineens denk ik terug aan mijn operatie een poos geleden en de borst die ik verloor.
Met Godelieve ga ik in gesprek over haar voorstelling. Ze maakt die met haar collectief DELEEF en het staat allemaal in de beginsteigers. De link met personal storytelling schuilt in de bijzondere manier van vooronderzoek die Godelieve hanteert. Hoe werkt zij iets persoonlijks uit tot iets waarin iedereen zich herkennen kan?
Ook Max Vroom komt vertellen, maar dan over zijn ontregelde leven. En Peter Rambags maakt ons deelgenoot van zijn gesukkel.
Met fragmenten uit story-performings, talks en live muziek brengt het Nijmeegs Storytell-Café zowel amateurs als professionals in kaart rondom personal storytelling. Janneke Bos (Rebecca Design) is beeldend side kick van host en organisator Nora van Dam.
DE OPTOCHT
Voorstudie op een vertelling over offers
Een van de vier gefilmde voorstudies van mijn actuele vertelthema: offers tussen ouders en kinderen. Ik dook in mijn verleden en kwam tussen de zwarte kousen terecht.
Obras, art residencies, Evoramonte, Portugal, JULI 2022.