Mijn verhaal

De kat die uit de boom kijkt

Al die ingrediënten die mijn genen een extra boost gaven: familie, religie, school, vriendschap, gebeurtenissen. De lijst daaruit aangewaaide karaktertrekken draag ik op een verfrommeld briefje in de kontzak van mijn eeuwige jeans mee. Ik hoef er allang niet meer op te kijken en ik kan er een dikke boom over opzetten. Ik heb bijvoorbeeld weinig met bezit en veel met cultuur en bewuster leven. Reislustig ben ik niet, toch fantaseer ik grenzeloos. Wat mij vooral typeert is dat ik graag in mijn eigen boom klim en dan inschattend rondkijk. Ondanks dat kan ik het niet laten op het podium te verschijnen. Echt vaak sta ik er niet.

Als je een voorzichtig karakter hebt duurt het voor je jezelf laat zien. Door te doen ontdekte ik wat bij mij past. Van een vreemde talen studie hield ik mijn liefde voor literatuur en schrijven over; de Toneelacademie wakkerde het vuur voor dramadocentschap aan. Maar wie had me ingefluisterd, toen ik me in het middelbaar onderwijs stortte, dat ik als een Jeanne d’Arc Frankrijk moest gaan bevrijden? En waarom hield ik me voor dat acteren niet meer mijn ding was? Ik had daarin altijd mijn clowneske kant uitgeleefd. Waarom draalde ik zo met schrijven? Aannames speelden de kat parten, ze begon op de takken in haar boom te zwiepen en op een lelijke dag slingerde ze zichzelf uit de zo veilig gewaande boom.

Maar een kat heeft duizend levens en spijt weegt niet meer dan een onsje zodra je besluit je ding te gaan doen. Ik likte mijn wonden en trippelde voorzichtig op de zwartige aarde rond. Ik raapte steentjes die vanuit de boom op keien hadden geleken en besloot een paar mooie in mijn andere kontzak te proppen. Ik verliet mijn baan en realiseerde Dramaplaats. 

Voor wie en hoe?

Dramaplaats is voor katten die hun eigenheid op het podium willen aangaan, uit noodzaak of uit interesse. Voor de soezende die de droom in een alomvattende vertelling wil omzetten en de dolle die de verteldrift handen en voeten wil geven. Voor het presentatiebeest én het -kitten dat alles speels willen verkennen en voor het niet-zo-groepsdier dat spanning ervaart tussen individu en groep. 

Een kat die capriolen maakt; zo’n voorzichtig dier dat ineens uitschiet. Ik zie die in pubers en adolescenten, op de werkvloer, bij ouders, (ex)patiënten, in situaties van ongelijkheid of bij de eenling in de groep. Wanneer je een pas op de plaats maakt en tegelijkertijd voelt dat het tijd is om je nek uit te steken is het maken van een persoonlijk verhaal een ervaring die je bijblijft.

Ik krijg klassen in beweging en geef doordachte workshops met een vrolijke inslag. Uit mijn hand stromen didactisch sterke spel- en maakworkshops die je creativiteit aanzetten. Lichtvoetige, met eyeopeners voor je persoonlijkheid, vaardigheidsontwikkeling of een inkijkje creërend in de identiteit van de groep.

Nora van Dam (1960)

Woont in Nijmegen

Opleiding

Agogisch toneelkunstenaar, 1994
Toneelacademie Maastricht

NLP-practitioner, 2012
IEP Nijmegen

Leraar Frans, Duits, 1988
NLO Leeuwarden

Ervaring

Docent drama, ckv, mentor,
projectcoördinatie VO,
2000-21 Nijmegen

Recensent uitgaanssite Ugenda,
2015-heden Nijmegen

Freelancer theaterworkshops kinderen, taalspeeldocente leerlingen PO,
1998-2000 Nijmegen

Initiator multidisciplinaire projecten en producent, acteur, regisseur in korte theatervoorstellingen,
1998-heden

Werkt aan roman ‘Wachtzone’ (werktitel) 

Volgt opleiding trainingsacteur bij
Crux Creaties te Nijmegen

Kernkwaliteiten

Authentiek, ideeënrijk, invoelend,
initiatiefrijk, humor en diepgang

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: