Mijn verhaal

De kat die uit de boom kijkt

Al die ingrediënten die mijn genen een slinger gaven: familie, religie, school, vriendschap, gebeurtenissen. De daaruit aangewaaide trekken draag ik op een verwassen briefje in de kontzak van mijn eeuwige jeans mee. Ik hoef er natuurlijk niet meer op te kijken. Ik heb bijvoorbeeld weinig met bezit en veel met cultuur en bewuster leven. Reislustig ben ik niet, toch fantaseer ik grenzeloos. Wat mij vooral typeert is dat ik in mijn eigen boom klim en dan inschattend rondkijk. Ondanks dat kan ik het niet laten op het podium te verschijnen. Vaak sta ik er niet, liever wijs ik anderen de weg.

Als je een voorzichtig karakter hebt duurt het voor je jezelf laat zien. Door te doen ontdekte ik wat bij mij past. Van een vreemde talen studie hield ik mijn liefde voor literatuur en schrijven over. De Toneelacademie wakkerde het vuur voor dramadocentschap aan. Maar wie had me ingefluisterd, toen ik me in het middelbaar onderwijs stortte, dat ik als een Jeanne d’Arc Frankrijk moest gaan bevrijden? En waarom hield ik me voor dat acteren niet meer mijn ding was? Ik had daarin altijd mijn clowneske kant uitgeleefd. Waarom draalde ik zo met schrijven? Aannames speelden de kat parten, ze begon op de takken te zwiepen en op een lelijke dag slingerde ze zichzelf uit de zo veilig gewaande boom.

Maar een kat heeft duizend levens en spijt weegt niet meer dan een onsje zodra je besluit je ding te gaan doen. Ik likte mijn wonden en trippelde voorzichtig op de zwartige aarde rond. Ik raapte steentjes die vanuit de boom op keien hadden geleken en besloot de mooie in mijn andere kontzak te proppen. Ik verliet mijn baan en realiseerde Dramaplaats. 

Voor capriolende katten in bomen

Dramaplaats is voor katten die hun eigenheid op het podium willen aangaan, uit noodzaak of uit interesse. Voor de soezende die de droom in een alomvattende vertelling wil omzetten en de dolle die de verteldrift handen en voeten wil geven. Voor het presentatiebeest én -kitten dat speels wil verkennen en voor al of niet geroutineerde sprekerspoezen. Tenslotte maak ik uitstapjes voor groepsdieren: nesten die hun gezamenlijkheid een boost willen geven met een ongecompliceerde dramaworkshop.

Terug naar PERSOONLIJK OP HET PODIUM.

Nora van Dam (1960)

Woont in Nijmegen

Opleiding

Agogische toneelkunst en regie, 1994
Toneelacademie Maastricht

NLP-practitioning, 2012
IEP Nijmegen

Leerkracht Frans, Duits, 1988
NLO Leeuwarden

Ervaring

Dramadocentschap, ckv, mentoraat,
projectcoördinatie VO,
2000-21 Nijmegen

Recensies uitgaanssite Ugenda,
2015-heden Nijmegen

Freelance theaterworkshops kinderen, taalspel leerlingen PO,
1998-2000 Nijmegen

Initiatief multidisciplinaire projecten, producie, spel, regie in korte theatervoorstellingen,
1998-heden

Werkt aan roman ‘Wachtzone’ (werktitel) 

2021-22 Opleiding trainingsacteren bij
Crux Creaties te Nijmegen

Kernkwaliteiten

Authentiek, ideeënrijk, invoelend,
initiatiefrijk, humor en diepgang

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: