Mijn verhaal

De kat die uit de boom keek en een dramadame bleek

Ik heb een naam en geboortedatum en al die andere ingrediënten die me vormden: familie, religie, school, vriendschap, gebeurtenissen. De lijst daaruit opborrelende karaktertrekken draag ik op een verfrommeld briefje in de kontzak van mijn eeuwige jeans mee en ik kan er een boom over opzetten. Ik heb bijvoorbeeld weinig met bezit en alles met cultuur en bewuster leven. Reislustig ben ik niet, toch fantaseer ik door alle dimensies heen. Maar wat mij echt typeert, is de kat die uit de boom kijkt én het niet laten kan op het podium te verschijnen. In dat spanningsveld ligt mijn levensopdracht.

Wanneer je een voorzichtig karakter hebt, duurt het voor je jezelf laat zien. Toch ontdekte ik door te doen wat bij mij paste. Van mijn studie vreemde talen hield ik mijn liefde voor literatuur en schrijven over; de Toneelacademie wakkerde mijn passie voor het dramadocentschap aan. Maar wie had me ingefluisterd, toen ik me als dramadocente in het middelbaar onderwijs stortte, dat ik me er als een vrouwelijke Don Quichot strijdend tegen molenwieken zou voelen? En waarom hield ik me voor dat acteren niet meer mijn ding was? Ik had daarin altijd mijn clowneske kant uitgeleefd. Waarom draalde ik zo met mijn schrijverschap? Aannames speelden de kat parten, ze raakte van zichzelf verwijderd en op een lelijke dag viel ze van het blindstaren – want dat was het – uit haar veilig gewaande boom.

Maar een kat heeft duizend levens en spijt weegt niet meer dan een onsje zodra je besluit je ding te gaan doen. Ik haalde diep adem, likte mijn wonden en trippelde, nog steeds voorzichtig, met mijn pootjes op de zwartige aarde rond. Ik raapte steentjes die vanuit de boom op keien hadden geleken, bekeek ze en besloot de een weg te gooien en de ander terugleggen. Een paar stak ik evenwel in mijn kontzak. Ik verliet mijn baan en realiseerde Dramaplaats. 

Capriolend de boom uit

Dramaplaats is voor allerlei katten die het onderzoek naar eigenheid met expressieve vaardigheid willen aangaan, uit gevoelde noodzaak of gedreven vanuit interesse. Voor de soezende kat die de nog niet uitgekristalliseerde droom in een alomvattende vertelling wil omzetten, maar ook voor de dolle die de drift te kunnen vertellen handen en voeten wil geven. Voor het presentatiebeest én het -kitten dat vaardigheid speels willen verkennen. En voor het groepsdier dat het spanningsveld tussen individu en groep wil ervaren in een collectieve opdracht. 

Die kat is voor mij het zinnebeeld van capriolen maken tussen voorzichtigheid en uitschieten, vasthouden aan het vertrouwde en toelaten van nieuwe inzichten, de ernst en schaterlach, reserve en lef. Ik zie ze in de pubers en adolescenten die ik lesgaf, op de werkvloer, bij ouders, (ex)patiënten, in situaties van ongelijkheid of bij de eenling in de groep; wanneer je – getriggerd door een sfeer of gebeurtenis – een pas op de plaats maakt en tegelijkertijd voelt dat het tijd is om je nek uit te steken.

Ik ben die voorzichtige en toch capriolen uithalende kat en een ambachtelijk geschoolde Dramadame. Ik krijg klassen in beweging en geef doordachte workshops met een vrolijke inslag. Uit mijn hand stromen didactisch sterke spel- en schrijfworkshops die je creativiteit losmaken. Lichtvoetige, met eyeopeners voor je persoonlijkheid, vaardigheidsontwikkeling of een inkijkje creërend in de identiteit van de groep.

Nora van Dam (1960)

Woont in Nijmegen

Opleiding

Agogisch toneelkunstenaar, 1994
Toneelacademie Maastricht

NLP-practitioner, 2012
IEP Nijmegen

Leraar Frans, Duits, 1988
NLO Leeuwarden

Ervaring

Docent drama, ckv, mentor,
projectcoördinatie VO,
2000-21 Nijmegen

Recensent uitgaanssite Ugenda,
2015-heden Nijmegen

Freelancer theaterworkshops kinderen, taalspeeldocente leerlingen PO,
1998-2000 Nijmegen

Initiator multidisciplinaire projecten en producent, acteur, regisseur in korte theatervoorstellingen,
1998-heden

Werkt aan roman ‘Wachtzone’ (werktitel) 

Volgt opleiding trainingsacteur bij
Crux Creaties te Nijmegen

Kernkwaliteiten

Authentiek, ideeënrijk, invoelend,
initiatiefrijk, humor en diepgang

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: