Actueel op Dramaplaats

Laatbloeien is my second name. Doe er gerust aan mee (en hoera, hier is mijn visitekaartje)!

Je zou denken dat ik het voor dit kaartje deed, Dramaplaats in het leven roepen. Het is waar, ik beleef kinderlijk plezier aan beeldende uitingsvormen van wat mij bezielt: die rode draad in iemands levensverhaal kleur helpen geven, zorgen dat eigenheid in een presentatie een plek krijgt of een groep met drama- en vertelmiddelen aanzetten tot zelfreflectie.

Steeds duidelijker wordt hierin mijn voorliefde voor hen die zich betrappen op een “en waar ben ík toch in dit verhaal?!” – waarbij “dit” ook “mijn” betekent. Of voor hen die, denkend aan de mal waarin presentaties gegoten zijn, “mag ik uit dit keurslijf?!” roepen. Voor de stille in de groep en de schreeuwerd aan de kant. Voor diegene die onmerkbaar voor de ander niet meekomt omdat er teveel aan de hand is, of was. Ik denk aan ex-borstkankerpatiënten (zelf eentje) of bv. aan long covid patiënten en aan achterstand, maar ook aan de zoektocht naar iemands (seksuele, culturele, maatschappelijke, intieme) identiteit.

Zoekers! Echt, ik ben dol op de treuzelaars, uitbroedsters, binnenvetters, kat-uit-de-boom kijksters van deze zichzelf overvragende, wonderschone wereld, en zolang je maar een lijntje durft uitgooien kunnen al deze meestal zich niet in het middelpunt plaatsende zielen lekker aan zichzelf werken. Aan wat? Aan verlangens en voornemens, nou ja, aan wie je bent en wat nog vertrouwen en expressie van dat vertrouwen nodig heeft.

Zelf ben ik een kat-uit-de-boom-kijkster. Laatbloeien is my second name. Liefst observeer ik en roep ‘originele dingen’ over die observaties. Pas toen ik mijn eigen verhaal begon te maken door er uiting aan te geven begon ik wendingen, en vooral de zelfregie erover, in mijn persoonlijkheid te ervaren. Een moment uit je leven opnieuw vertellen en als een tag markeren; door het als een verhaal op te tillen maak je het betekenisvol op een bestendige manier. En o ja: laatbloeien weet ik uit eigen ervaring begint al jong: ik ben dus dol op werken met latente laatbloeiers onder de jongeren, dat begrijp je.

De tekening van het visitekaartje was er al heel lang, en het komt van mijn man Peter Bremer, beeldend kunstenaar. Ik wilde perse iets van zijn werk gebruiken, iets met een handje, de lege ruimte en verschillen in vormen die met elkaar verwant zijn. Peter liet mijn ideeën toe: ik mocht de tekening vereenvoudigen en inkleuren.

Maar, wie doet mee aan persoonlijk verhalen vertellen over laatbloeien bv. Ik heb besloten dat workshops plannen zonder zicht op gegadigden een voor mij lege huls is. Ik wil eerst geïnteresseerden en dan verder zien. Eén op één werken kan ook. Het gaat immers om levensloop zelfregie en bewustwording door expressie. Een kennismakingsuurtje is altijd (en gratis) mogelijk.

Neem contact op, bv. via de app hiernaast (of pass it on!).

‘LEVENSVREUGDE’ en ‘ONTBIND ME!’
– een monoloog en een vertelling op Tweede Paasdag 18 APRIL 2022


In het vieren van Pasen schuilt een crux van betekenis: met de overwinning op de dood vier je een nieuw begin. Het fenomeen wordt in alle religies gevierd, sterker nog: in oudere tijden was er het lentefeest na een barre winter – hoe universeel wil je het hebben?!


Ik ga de uitdaging aan mijn ervaring met wederopstanding in een persoonlijk verhaal te brengen. Centraal staat wat het kost om goed te leven en wie de prijs betaalt, waarbij ik intens hoopt dat mijn toehoorders opgelucht huiswaarts keren en ik het ook allemaal overleef; al was het maar omdat het verhaal ‘Ontbind me!’ (werktitel) nog het licht moet gaan zien. Daarom start ik voor de zekerheid met de korte monoloog ‘Levensvreugde’, een tekstfragment uit het gelijknamige verhaal van Albert Camus, waarin een danseres in een oververhitte kroeg aan de Méditerrannée tegen wil en dank de mannen het hoofd op hol brengt.

Na ‘Ontbind me!’ introduceer ik hoe je een persoonlijke vertelling uit het niets laat ontstaan. Op de speelplek, het atelier van Peter Bremer, exposeert hij bij de gelegenheid een aantal werken.

Wanneer: 18 april om 15 uur (matinee)
Duur monoloog/ vertelling: 30 minuten; duur intro storytelling: 30 minuten maximaal
Waar: Molenveldlaan 28 (Krayenhoffkazerne, atelier Peter Bremer)
Entree: €7.50 inclusief koffie of thee en 1 extra consumptie
Reservering en info: via post@dramaplaats.nl (reserveren verplicht)

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: